Kategorier
Bygg

Rätt isolering av byggnader ger en lägre kostnad för energiförbrukning

Välj gärna en isolering som består av miljövänligt material. Det kommer definitivt att gynna alla i det långa loppet då jordens resurser räcker längre.

Att hålla sig till miljövänligt material börjar bli en trend som slår igenom även inom byggbranschen. Allt från miljövänligt skogsbruk där man tar materialet för att bygga huset, till vilken isolering som ska in mellan ytter- och innertak, samt väggar och golv.

Vill man gå hela vägen när det gäller miljövänliga material kan man satsa på att bygga ett riktigt rejält halmbalshus. Då är det halmbalar som ska in mellan väggar, tak och i golv. Det kan gå åt en rejäl massa halm för att isolera ett helt hus. Men i det långa loppet är det nog bättre än man kan tro.

Halmbalar är det nu inte så vanligt att gemene man använder. Det är oftare man väljer att isolera med en typ av mineralull. Den kan vara gjord av antingen glasull eller stenull. En uppstickare på marknaden är aerosol som man kan återanvända till bygget efter den varit i bruk som filtrerare.

Isolering kan vara en slags cellplast men även baserad på cellulosa

Om du inte har valt att använda dig av glas eller stenull kan cellplast vara en variant som du kan prova. Cellplast är som namnet antyder en form av plast. Den finns tillverkad i både ett mjukt och hårt utförande. Kanske har du någon gång kommit i kontakt med frigolit. Det är en form av cellplast.

Glasull har en god hållfasthet, vilket gör den lämplig för isolering mellan mjuka produkter som till exempel trä. Den är också lämplig när du behöver göra en teknisk isolering. Den är så spänstig i sin uppbyggnad att den inte har några problem med att klara av de höga krav som finns angående belastning.

När det gäller stenull kan den vara mycket lämpligare vid de ställen där det förekommer hög temperatur eller där det råder krav på att isoleringen ska ha ett högt motstånd mot brand. Där är det nog inte att rekommendera halmbalar, vilket man kan förstå utan större svårigheter.

Här nedan kan du hitta mer information samt tips om isolering på: tillaggsisolera.se