Kategorier
Fönster

Tips på hur man väljer rätt fönster till villan

Det finns en hel del att tänka på för den som ska köpa eller byta fönster, som utseende, u-värde, underhåll och pris. Här kommer några användbara tips på hur man väljer rätt fönster till huset.

Två av de viktigaste parametrarna då man ska köpa fönster till sitt hus är utseendet och u-värdet. Det sistnämnda anger hur energisnålt fönstret är och ju lägre u-värde desto mer energi sparar man. Utseendet är också viktigt då fönstren är lite som husets ögon och även bidrar till dess karaktär. Ska man byta ut dåliga fönster mot nya väljer man vanligtvis fönster med samma profil och utseende. Då behövs heller inget bygglov eftersom man inte förändrar fasaden.

Fönster som klarar det tuffa nordiska klimatet

Många äldre hus fick sina vackra träfönster utbytta under sextio- och sjuttiotalets slit- och slängperiod mot mer moderna. Då varken olja eller el kostade särskilt mycket under denna period brydde man sig inte om kvalitet och u-värde. Har man ett hus med fönster från denna period finns det all anledning att byta ut dem och återställa fasaden till originalskick. Det kommer öka värdet på huset samtidigt som man sänker energikostnaderna.

Fönster kan kosta en hel del men det lönar sig att satsa på kvalitet eftersom man då får fönster som kan hålla i många årtionden och till och med sekel. De vanligaste materialen är PVC, trä och trä/aluminium. Oavsett materialval är det viktigt att man väljer fönster som klarar nordiskt klimat.