Kategorier
Markarbeten

Markarbeten i Stockholm – detta ska du tänka på

Har ni bestämt er för att bygga hus i Stockholm? Tänk då på att vara noga med markarbetet. Annars kan ni få problem med översvämningar och fuktskador.

Markarbetet är enormt viktigt för att huset ska stå stadigt och inte drabbas av sprickbildning. Men också för att tomten inte ska översvämmas och huset drabbas av fuktskador. Exakt vad markarbetet innefattar beror på vad som finns i jorden. I Stockholm, där det finns gott om granit och berg i marken, är det inte ovanligt att markarbetet även innefattar sprängning.

Vid större husbyggen brukar man börja med att göra en geoteknisk undersökning för att sedan lättare kunna planera markarbetet. I de allra flesta fall börjar man sedan med att ta bort vegetation och att gräva bort matjord så att man sedan kan fylla på med grus som packas hårt. Man brukar även lägga ner dräneringsrör och förbereda för vatten, avlopp och el.

Rotavdraget gäller på markarbeten

Tar man hjälp med markarbeten i Stockholm som privatperson kan man använda sig av rotavdraget. Men det finns även andra saker man kan göra för att få ner priset. Har man möjlighet att lagra sten och schaktmassor i närheten av tomten för att sedan använda detta att fylla ut med kan man spara massor av pengar. Likaså om man kan undvika sprängning och i stället anpassa huset efter tomten och berget.

Hur mycket markarbetet kostar kan också variera mellan olika företag och därför ska man ta in flera offerter. Men det är också viktigt att välja en pålitlig aktör som håller vad de lovar då markarbete som inte blir klart inom utsatt tid ofta leder till extra kostnader.