Kategorier
Bygg

Konstruktionsbetong för byggare 

Betong används i många stora byggen, och det är ett material från naturen med åtskilliga fördelar. Det finns olika typer, som exempelvis konstruktionsbetong. 

Människan har alltid haft en lust att bygga hållbart, som till exempel när man byggde pyramiderna i Egypten eller medeltida borgar. Sten är ett naturmaterial som motstår väder och vind. Med tiden har byggandet förfinats, och genom att bearbeta sten, sand och lera på olika sätt har man uppfunnit både cement och betong. 

Trä är också ett vackert naturmaterial, men det är lite mer känsligt för tidens tand. Det kan bli angripet av röta och det kan murkna eller förstöras av skadedjur. Konstruktionsbetong är ett mycket hållbart och populärt material, inte minst i byggen av hyreshus, parkeringshus och stora affärscentra.

Konstruktionsbetong i rätt blandning 

Betong består av cement, ballast och vatten. Cement består av kalksten och lera, och ballast brukar vara sand, sten och grus. Tillverkningsprocessen för att göra cement kräver mycket hög temperatur, och det görs industriellt. 

Det är tillsatsen av vatten som gör konstruktionsbetong så formbar att man kan gjuta den. Olika blandningar ger variationer i betongkvaliteten, så man kan säga att betong är specialiserad för olika användningsområden. 

Konsten att få konstruktionsbetong jämn 

Vill du bygga med konstruktionsbetong kan du kontakta ett företag som är specialister i branschen. De kan ge råd och tips om vilken sorts betong du ska välja. De hjälper dig med den praktiska hanteringen, för de har fordon som är speciellt anpassade för betongleveranser. De har alla kunskaper som behövs för att få ett hållbart och perfekt resultat.

För att undvika sprickor i betongen är det viktigt att den är jämnt blandad, så att vattnet gör betongen formbar på rätt sätt. Därför använder man roterbilar under transport. Den bästa metoden för att få konstruktionsbetong jämn och fin på byggplatsen är att pumpa ut den.