Nya Fönster 24 – Fönster & Inredning Hitta Fönster- och Inredningsföretag nära dig

Svenska Fönster


10.2013 · Kategori: Fönsterföretag

Svenska Fönster har funnits sedan 1997, men har en historia som sträcker sig tillbaka till 1930-talet; närmare bestämt 1935. Detta år grundas Traryds Snickerifabrik Elva år senare, 1946, bildas Firma Olmarts & Perssons, ett snickeriföretag med viss inriktning på fönster i Edsbyn. Det är sedan dessa två företag som efter många förändringar 1997 grundar Svenska Fönster. Även om båda företagen till att börja med sysslade med många olika sorters snickeri, så förvandlades man efterhand till renodlade fönstertillverkare. Traryds Snickerifabrik bytte således namn till Traryds Fönster 1984, och Olmarts & Persson får 1996 namnet SP Fönster AB. Ursprungligen så innefattade Svenska Fönster även BorDörren AB, men detta säljs redan efter tre år.

Liksom SP Fönster och Traryd Fönster ingår i Svenska Fönster, så är även Svenska Fönster en del av en större helhet, och ingår i Dovista, ett ursprungligen Danskt företag som är moderföretag åt ett antal företag som sysslar med dörrar och fönster. Dovista-företag finns representerade i sju länder i Europa, främst då i Norden. Samtidigt så är också Dovista en del av en större enhet, VKR. VKR är ursprungligen initialerna i grundarens namn, danske Villum Kann Rasmussen. Rasmussen var förutom grundare av fönstertillverkaren VELUX också en stor filantrop, och etablerade ett stort antal stiftelser för att stödja vetenskap, kultur och konst. Detta avspeglar sig också i VKR och de olika underföretagen; man försöker vara miljömedvetna, socialt engagerade och helt enkelt sjyssta företag. I dag finns VKR:s olika företag representerade i över 40 länder. Syftet med VKR var då också inte i första hand att skapa ett multinationellt konglomerat av företag, utan även att dessa företag, var för sig och på de olika sätt de samarbetade, skulle visa på hur företagande är när det är som bäst.

Och där kan man ju säga att Svenska Fönster och de två företag som ingår där passar väl in. Både SP Fönster och Traryd Fönster har väl utvecklade miljöpolicyer. Där ingår inte bara självklarheter som att man ska följa de lagar som gäller, utan helst av allt också gå ett steg längre. Vad gäller fönstertillverkning, så slutar ju definitivt inte miljöansvaret efter tillverkning och installation; ett miljövänligt fönster ska ju också vara energisnålt och hålla värmen väl.

Hemsida

Kommentarsfältet är stängt