Nya Fönster 24 – Fönster & Inredning Hitta Fönster- och Inredningsföretag nära dig

Elitfönster


21.2013 · Kategori: Fönsterföretag

Elitfönster är Sveriges största fönstertillverkare, och liksom så många andra Svenska fönstertillverkare har man både en lång historia. Man startade sin verksamhet 1924, då under namnet Lenhovda Snickerifabrik, vilket helt enkelt var ett antal lokala bönder som kunde det där med trä. Ursprungligen var så också fönstertillverkning inte det man huvudsakligen sysslade med. I stället gjorde man allt det som man kan förvänta sig av ett snickeri – husbygge, möbler, inredningar och då även fönster. Det tog nästan 30 år innan man bestämde sig för att specialisera sig, och 1953 blev man så en mer eller mindre renodlad fönstertillverkare.

Under de kommande åren så förfinar man också sin verksamhet gradvis; man börjar erbjuda fönster som är helt färdiga, introducerar nya typer av fönster och startar 1979 en egen fabrik för att tillverka glasrutor. Att marknaden för nybyggande rasade samman i Sverige i början av 1990-talet gick inte heller obemärkt förbi, och kan också ses som en av orsakerna till dagens Elitfönster. 1996 går Myresjöfönster och Lenhovda Snickerifabrik (som ändrat namn till Elitfönster vid det här laget) samman och Bildar dagens Elitfönster. Vad gäller utvecklingen under 2000-talet så kan man paradoxalt nog säga att man går framåt genom att titta bakåt, och har därför så smått börjat med att tillverka annat än fönster, såsom olika typer av dörrar. Några planer på att gå tillbaka till att bli renodlat snickeri, som under företagets första 30 år, finns dock inte.

Som landets största fönstertillverkare har man givetvis ett stort ansvar, i och med hur viktiga bra fönster är ur energi- och miljösynpunkt. Man vilar därför inte på lagrarna, utan försöker konstant utveckla fönsterteknologin. Lyckligtvis är det ju också så att ett miljövänligt fönster inte bara är bra för naturen, utan även har ekonomiska fördelar. Att minska på energikostnaderna är något som de flesta strävar efter. I ett land som Sverige, med stora skillnader mellan vinter- och sommartemperaturer är bra fönster ett måste, om man vill hålla värmen under vintern, eller med andra ord: spara energi. Elitfönster strävar också efter att deras fönster ska vara så återvinningsbara som möjligt; även det bästa fönstret kommer ju att behöva bytas, förr eller senare.

Kommentarsfältet är stängt